ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΓΚΩΝΑ

Η Αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται στις περισσότερες αρθρώσεις του σώματος. Η επέμβαση αυτή περιλαμβάνει μικρές οπές σαν πύλες εισόδου, από τις οποίες εισάγεται το αρθροσκόπιο, ένα όργανο με αρκετούς μικροσκοπικούς φακούς που συνδέεται με οθόνη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της εξέτασης της άρθρωσης με μεγάλη λεπτομέρεια. Από τις άλλες πύλες εισόδους εισάγονται αρθροσκοπικά εργαλεία οπότε η επέμβαση από διαγνωστική μπορεί να γίνει και θεραπευτική. Οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη ¨key hole surgery¨ γιατί έτσι δημιουργούνται μικρότερες βλάβες των ιστών, μείωση του χρόνου αποκατάστασης, λιγότερες ουλές και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, με σαφώς καλύτερη οπτική επαφή στο εσωτερικό της άρθρωσης.

Η αρθροσκόπηση του αγκώνα, όπως όλες οι άλλες αρθροσκοπικές επεμβάσεις, είναι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι διενέργειας χειρουργικής επέμβασης σε κάποια άρθρωση.Συγκεκριμένα στον αγκώνα χρησιμοποιείται για:

διαγνωστικούς σκοπούς
για αφαίρεση ελευθέρων σωμάτων ( τραυματισμοί, σχαλιδωτική οστεοχονδρίτιδα)
για θεραπεία έξω Επικονδυλίτιδα (Tennis Elbow)
για τυχόν τρυπανισμούς σε σχαλιδωτική Οστεοχονδρίτιδα
για καθαρισμό του ωλεκρανικού βόθρου προς βελτίωση της έκτασης του αγκώνα.

ΣΧΑΛΙΔΩΤΙΚΗ ΟΣΤΕΟΧΟΝΔΡΙΤΙΔΑ

Η σχαλιδωτική οστεοχονδρίτιδα του αγκώνα είναι πάθηση που εμφανίζεται σε ηλικία 10-15 ετών και είναι 10 φορές πιο συχνή στα αγόρια παρά στα κορίτσια. Πρόκειται για οστεονέκρωση του υποχόνδριου οστού στον έξω κόνδυλο, που προοδευτικά ελευθερώνεται οπότε αποχωρίζεται είτε μερικώς , είτε πλήρως οπότε μιλάμε για ελεύθερο σώμα στην άρθρωση, που χρήζει αφαίρεσης αρθροσκοπικά.

Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος και το στάδιο της πάθησης. Σε αρχικό στάδιο πριν την αποκόλληση μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά με περιορισμό κινήσεων και παρακολούθηση. Αργότερα μπορεί να εφαρμοστεί προσπάθεια σταθεροποίησης ή τεχνική μικροκαταγμάτων αρθροσκοπικά,  ή ακόμα αφαίρεση του ελεύθερου σώματος.

ΈΞΩ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ (TENNIS ELBOW)

Η έξω επικονδυλίτιδα , πολύ πιο γνωστή σα Tennis Elbow, είναι φλεγμονή στη περιοχή της κατάφυση των εκτεινόντων τενόντων. Γι’ αυτό ο ασθενής αναφέρει πόνο στη έξω πλευρά του αγκώνα που επιδεινώνεται με την ανύψωση βαρέων αντικειμένων όταν ο καρπός βρίσκεται σε πρηνισμό. Η θεραπεία έγκειται στη ξεκούραση, χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, παγοθεραπείας και φυσιοθεραπείας. Αν αυτή δεν επιφέρει βελτίωση, τότε μπορεί να γίνει τοπική έκχυση στεροειδών χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.  Η χειρουργική θεραπεία ή αρθροσκοπική σπάνια χρειάζεται.

ΈΣΩ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ (GOLFER’S ELBOW)

Η έσω επικονδυλίτιδα, πολύ πιο σπάνια από την έξω επικονδυλίτιδα , γνωστή σα Golfer’s Elbow, οφείλεται σε φλεγμονή στη περιοχή της κατάφυσης των καμπτηρών τενόντων του καρπού. Ο πόνος είναι στην έσω επιφάνεια του αγκώνα και επιδεινώνεται με ανύψωση βάρους όταν το χέρι βρίσκεται σε υπτιασμό. Η θεραπεία είναι βασικά η ίδια όπως στην έξω επικονδυλίτιδα.

ΩΛΕΝΙΑ ΝΕΥΡΙΤΙΔΑ

Η ωλένια νευρίτιδα είναι συχνή πάθηση με χαρακτηριστικό τις αιμωδίες στα δύο μικρά δάκτυλα του χεριού κυρίως το βράδυ. Οφείλεται σε φλεγμονή κυρίως πίεση στο ωλένιο νεύρο καθώς διέρχεται στην έσω πλευρά του αγκώνα στον ωλένιο βόθρο Η διάγνωση τίθεται κλινικά και επιβεβαιώνεται με το  ηλεκτρομυογράφημα. Η θεραπεία αρχικά είναι συντηρητική με αποφυγή κάμψη του αγκώνα , αντιφλεγμονώδη φάρμακα κλπ. Σε επιμένουσες καταστάσεις, κυρίως σε ανάπτυξη νευρολογικών προβλημάτων, ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση. Σ ’αυτή γίνεται αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου με συνήθως μεταφορά αυτού πρόσθια  κάτω από το δέρμα.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΓΚΩΝΑ

Οι τραυματισμοί του αγκώνα χωρίζονται στα κατάγματα στη περιοχή του αγκώνα και στους  Τραυματισμούς  των μαλακών μορίων .Τα κατάγματα στη περιοχή του αγκώνα είναι αρκετά συχνά,  και συνήθως αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Ο στόχος είναι η ανατομική ανάταξη και η  σταθερή οστεοσύνθεση που να επιτρέπει τη γρήγορη κινητοποίηση.Οι τραυματισμοί των μαλακών μορίων στη περιοχή του αγκώνα συνήθως όταν πρόκειται για θλάσεις, αντμετωπίζονται συντηρητικά. Σπανιότερα όμως, υπάρχου τραυματισμοί που χρήζουν χειρουργικής θεραπείας. Πχ η  ρήξη του  περιφερικού τένοντα του Δικεφάλου σε αθλητές συνήθως αντιμετωπίζεται χειρουργικά με την αποκατάσταση της ρήξης. Το ίδιο συμβαίνει σε ρήξη του ωλένιου πλάγιου συνδέσμου για αποκατάσταση της αστάθειας του αγκώνα.

ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΡΗΞΗ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ

Η ρήξη του περιφερικού τένοντα του δικεφάλου μυός στο επίπεδο του αγκώνα είναι ένας σχετικά σπάνιος τραυματισμός. Αυτός προέρχεται από υπερφόρτωση του τένοντα , δηλ συνήθως από ανύψωση πολύ βαρέων αντικειμένων.


Ρήξη περιφερικού τένοντα δικεφάλου


Ρήξη περιφερικού τένοντα δικεφάλου

Ο ασθενής συνήθως αισθάνεται ξαφνικό πόνο με συνήθως χαρακτηριστικό θόρυβο ότι κάτι σαν να κόπηκε. Ακολούθως δημιουργείται αιμάτωμα στη περιοχή με συνήθως παραμόρφωση του μυός ένεκα της κεντρικής μετατόπισης του ραγέντος τένοντα.


Ρήξη περιφερικού τένοντα δικεφάλου/ Δημιουργία αιματώματος

Η διάγνωση της ρήξης του περιφερικού τένοντα του δικεφάλου μυός είναι σχετικά εύκολη και βασίζεται στο ιστορικό του ασθενή και τη κλινική εξέταση.

Η επιβεβαίωση γίνεται με τη χρήση τη μαγνητικής τομογραφίας, η οποία σκοπό έχει τη διαφοροδιάγνωση της ολικής από τη μερική ρήξη.


Μαγνητική Τομογραφία Ρήξης περιφερικού τένοντα δικεφάλου

Η Θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική
Η συντηρητική θεραπεία εφαρμόζεται σε ασθενείς με όχι και πολλές απαιτήσεις, γιατί μελλοντικά παρουσιάζεται αδυναμία κάμψης του αγκώνα, καθώς επίσης και αδυναμία υπτιασμού ( η στροφή της παλάμης προς τον ουρανό) της τάξης των 30%-40%. Αυτή συνιστάται σε συμπτωματική θεραπεία με πάγο, αντιφλεγμονώδη φάρμακα κλπ. Ακολούθως μετά το πέρας της επώδυνης περιόδου αρχίζει φυσιοθεραπεία για κινητοποίηση και ενδυνάμωση.

Η χειρουργική θεραπεία, που τελευταίως εφαρμόζεται όλο και πιο συχνά, συνίσταται στη αποκατάσταση της ρήξης. Τα αποτελέσματα της χειρουργικής θεραπεία είναι πάρα πολύ καλά. Οι ασθενείς συνήθως επανέρχονται σχεδόν πλήρως σε επίπεδα μυϊκής δύναμης ίσα με τα επίπεδα πριν το τραυματισμό.

Για την αποκατάσταση της ρήξης έχουν περιγραφεί αρκετές επεμβάσεις με πολύ καλά αποτελέσματα. Μερικές επεμβάσεις συνίστανται στη χρήση δύο τομών, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης έκτοπου οστεοποίησης ή και κακώσεων νεύρων στη περιοχή. Άλλες επεμβάσεις χρησιμοποιούν οστικές άγκυρες ή διοστικά ράμματα για καθήλωση του ραγέντος τένοντα


Επέμβαση με χρήση δύο τομών δέματος

Αποκατάσταση Ρήξης με τεχνική Endo Button και βίδα

Η μετεγχειρητική πορεία συνίσταται σε ακινητοποίηση για μικρό χρονικό διάστημα και ακολούθως έναρξη φυσιοθεραπείας που στόχο έχει τη προοδευτική κινητοποίηση και αργότερα την ενδυνάμωση. Ο ασθενής επανέρχεται στις αθλητικές του δραστηριότητες σε 3-4 μήνες.